Van Dijk ScanService in de media

De lammetjes zijn misvormd en niemand weet hoe dat komt

NRC Weekend, 21 & 22 januari 2012

In heel Nederland komen misvormde of doodgeboren lammetjes ter wereld. Het mysterieuze Schmallenbergvirus is de boosdoener. Maar niemand weet hoe het werkt en waar het vandaan komt. „Het is een compleet raadsel.”

... „Deze is drachtig, deze ook, deze niet. Hier zitten er twee, daar zit er een”, klinkt het in de stal. De 150 ooi-en worden stuk voor stuk gescand door André van Dijk, die met zijn apparatuur veeteeltbedrijven afreist door het hele land. Op zijn linkerarm is een draagbare scanner gebonden, met zijn rechter haalt hij de sensor eerst door de gel en vervolgens over de onderbuik van de ooi. Niet om te zien of er een misvormd lam in zit. Want zo fijn afgesteld is de apparatuur niet. Maar de scan geeft wel aan of het schaap drachtig is. De drachtige ooien krijgen een rood kruis op de kont gestift. ...

Klik hier om het volledige artikel te downloaden (Pdf).


Firma Mooibedacht

Omroep Gelderland, Uitzending gemist, 19 januari 2012

Het varkensbedrjif van Jan Overeem uit Nijkerk was donderdag 19 januari het middelpunt van een uitzending van Omroep Gelderland. In Firma Mooibedacht neemt Jochem van Gelder een kijker op sleeptouw die wel eens een bedrijf van binnen wil bekijken. Behalve Jan, die trots zijn bedrijf laat zien met 750 zeugen en 1.900 vleesvarkens, komt ook André van Dijk aan het woord.

Klik hier voor de opnames van Firma Mooibedacht. Rechts bovenin het scherm kunt u de uitzending van 19 januari selecteren.